A szemüveg története

2014.07.14 09:45

 

Mindennapi életünk velejárója,szinte nélkülözhetetlen kelléke a szemüveg. Pontos eredete ugyan nem ismert ,de annyi bizonyos ,hogy lelteket már találtak ie.2000 tájékáról Ninivéből, melyek kvarc,kristályból csiszolt lencsék voltak .De bizony sok évnek kellett eltelnie ,hogy az optikai ismeretek gyógyítási célra is alkalmasak legyenek .Több régészeti lelet is bizonyítja,hogy az ókori római birodalomban pl. csiszolt smaragddal óvták a szemeket. A római birodalom hanyatlásának következtében a keleti tudósok ismerete,tudása tette lehetővé,hogy sok más tudományág között az optikai ismeretek is tovább fejlődjenek. A tudósok felismerték a fényt ,a hatásikat,az optikai csalódásokat,a tükrözést valamint rájöttek arra ,hogy az üveglencse , a plánkovex lencse nagyításra képes. Ezt a lencsét nevezték olvasókőnek,mely használatáról számos lelet beszámol. A betűk nagyítása olvasáskor elsőként a különböző szerzetesrendekben,kolostorokban terjedt el ,mivel a szerzetesek előszeretettel használták a kódexek és könyvek írása közben. A nagyító lencse feltalálása egy ferences szerzetes Roger Bacon ( 1214-94) nevéhez köthető. A szerzetes felismerte,hogy a plankovex lencse használata segíti a gyengén látók látását. Tanait az egyházzal való szemben állása miatt azonban csak később ismerték el. Az első olyan lencse amelyet már szemüvegnek nevezhetünk a Velencei Köztársaságban használtak elsőként. Az orrnyeregre illesztett szemüveg már két lencséből állt azonban még nem a fülre illesztették,csupán egy pálcát erősítettek rá amit a használatkor a kézben tartottak. A köztársaság féltve őrizte az üvegkészítés titkait,így egy 1301-es rendelkezés írányelve alapján csak az készíthette el a szemüvegeket ,aki bebizonyította,hogy minden tudás birtokban van ami szükséges a szemüvegkészítéshez,valamint esküt tett,hogy munkáját becsületesen fogja végezni.

Orvosi könyvekben a szemüveget,mint gyógyító eszközt a XV. századtól kezdve találhatunk .A történelem során egyes országokban a szemüveg viselete szinte kötelező volt egyes társadalmi osztályokban,mint egy divatot teremtve. Az első szemüvegek még egyszerűek voltak,viszont minél szélesebb körben kezdték el használni,annál díszesebb,egyre változatosabb szemüvegek készültek.

A XIII- XIV században már különböző divatirányzatok jellemezték a szemüveg divatot,több változat közül lehetett választani. Ezzel egy időben fejlődésnek indult az látszerészipar is ,mely lehetővé tette ,a több funkció szemüveg kifejlesztését. Az első bifokális szemüveg Benjamin Fraklin nevéhez köthető. Az általa készített szemüvegben két-két fél lencse volt,mely lehetővé tette ,hogy egy szemüveggel lehessen ,írni,olvasni. A középkor végétől kezdve az egyre nagyobb kereslet ,egyre nagyobb pontosságot,szakmai hozzáértést követelt meg a szemüveggyártóktól,akik tudásukat féltve őrizték. Egyes városokban saját szabályokat hoztak a mesterség védelmében,kialakítva a szemüvegkészítés fellegvárait,létre hozva olyan műhelyeket ,melyek közül sok még mai is működik. A magyar történelmi feljegyzések 1585-ben tesznek említést első ízben a szemüvegekről .de hogy pontosan hogyan is került be hazánkba ,arról sajnos nincsenek feljegyzések.

Az idők során a szemüveg viselete a mindennapok velejárója lett. Számos szembetegség gyógyítható,korrigálható szemüveg viselésével. Ma már egész iparág gondoskodik róla , hogy mindenki megtalálja a személyiségéhez illő szemüveget.