A műköröm története

2013.08.20 18:57

 

 

    A műkörmök viselete, már az ókorban elterjedt. Kleopátra, aki szépségéről és szépségápolásáról is híres volt, már ő is viselt műkörmöt, melyeket porcelánporból készítettek és ragasztó szerű anyaggal rögzítettek. A Ming dinasztia korában, Kínában elsősorban a nemes urak kiváltsága volt a köröm szépítése, melyet rizspapírral és selyemmel borítottak vagy porcelánnal erősítették meg. Igazi áttörést a szépségipar fejlődése jelentett a műköröm elterjedésében. A körmök esztétikussá tételéhez, ápoltságához jelentősen hozzájárult az autólakkokból kifejlesztett tartós körömlakkok elterjedése az 1920-as évek közepén.

    1932 -ben Charles Revlon és testvére Joseph Revlon áttörést ért el az általuk kifejlesztett átlátszó, pigment tartalmú körömlakkal, mely bővítette a lakkok színes skáláját.

    1934 -ben egy fogorvos által kifejlesztett műköröm került piacra, " NU NAILS " néven. Így már mindenki számára elérhető volt a gyönyörű, ápolt köröm.

    Az ötvenes években a Hollywood-i álomgyár szükségessé tette, hogy a színésznők és művésznők kezei mindig szépek és ápoltak legyenek. Sokszor a közeli képeken látszottak a köröm esetleges hibái, így tökéletességre törekedtek. A fogászatokon a fogpótlások során használt anyagra alapozva létrejöttek az első akril műkörmök.

    A köröm meghosszabítására sablont használtak, melyre felvitték a gyorsan száradó, kétkomponensű masszát. A megszilárdított anyagot csiszolták, formázták, majd polirozták. Kb. két hét elteltével frissítették a körmöket, feltöltötték. Mivel az előkészítésre még nem fordítottak kellő szakszerű figyelmet, így gyakoriak voltak a fertőzések.

    1974 -ben Dr. Nordstöm kifejlesztett egy új technológiát a köröm modellezésben. Az általa megalkotott alapanyagot már lényegesen vékonyabban kellet felvinni a körömre, könnyen lehetett formázni és ellenállóbb volt.

    A nyolcvanas években kerültek piacra az UV fényre kötődő alapanyagok: a zselék.

    A műköröm alapanyag gyártó cégek folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy minden igényt kielégítsenek a műkörmöt viselők számára.