Gondtalan hétköznapok kicsiknek és nagyoknak - A Modern nő beszélgetőtársa Kacsa Lilla ,a Bóbita Vár Klub vezetője

2013.12.12 10:11

 

Minden szülő életében eljön a pillanat a kisgyermekekkel  otthon töltött felejthetetlen élmények alatt, hogy lassan - lassan eljött az ideje ,hogy a kicsik közösségbe járjanak.Ezzel szembesülni nehéz feladat a szülők számára, hiszen nem könnyű az addig fétve őrzött gyermektől elvállni,olyan intézményt találni ahol megfelelően gondoskodnak róluk,szakképzett pedagógusok mellett fejlődnek a kicsik.

A kilencedik kerületben bukkantunk a Bóbita Vár  Gyermek Klubra, melynek vezetőjévek Kacsa Lillával beszélgetünk.

                                         

              

 

 - Hogyan és miképp alakult meg a Bóbita Vár ?  

 

 2009 őszén költözem haza New Yorkból, ahol szintén gyerekekkel foglalkoztam. Hazahúzott a szívem, folyton honvágyam volt, bár semmiért nem cserélném el az ott töltött éveket sem.

Rengeteg ötletet hoztam magammal, és lassan összeállt, hogy hogyan tudnám ötvözni és kamatoztatni a külföldön ellesett dolgokat az itthoni szokásokkal.

Körülbelül egy fél év leforgása alatt összeállt a terv,és 2010. márciusában megnyitottuk kapuinkat, akkor még a Ráday utcában.

 

 Édesanyám - a 20 éves Csip Csup Csodák Magánóvoda alapítója és tulajdonosa, maga is 35 éve óvónő- nagyon sokat segített és segít ma is, hiszen életkoránál fogva sokkal több tapasztalattal rendelkezik, mint én. Ma is ő a Bóbita-Vár Gyermek Klub szakmai mentora.

 

 

  - A törvényi változások következtében a jövőben 3 éves koról kötelező lesz az óvoda a kisgyermekek számára .

 

 Legutóbbi értesüléseim szerint 2015. szeptember 1-vel hatályos (tehát egy évvel elhalasztották a hatályba lépés időpontját) a Nemzeti köznevelési törvény által előírt szabály, miszerint minimum napi 4 órában kötelező a 3 év felettiek óvodai elhelyezése. Ez alól lehet majd felmentést kérni, melyet a jegyző adhat meg a védőnő és az óvodavezető jóváhagyásával. Felmentés maximum a gyermek öt éves koráig adható.

 

- Mi a különbség a családi napközi és az óvodai elhelyezés között ? Köztudott, hogy sok esetben nem veszik fel a gyereket az óvodába. Jelenthet-e megoldást a szülők számára a családi napközi ?

 

 Az óvodába, bölcsődébe fel nem vett gyermekek esetében, amennyiben a család nem tudja megoldani a napközbeni felügyeletet, ma Magyarországon a magánóvodák és bölcsődék mellett a családi napközik kínálnak megoldást.

 

 Az elmúlt években gombamód elszaporodott családi napközik sajnos nem mindig tükrözik azt a szakértelmet, szaktudást amelyet egy óvodától vagy bölcsődétől elvárhatunk, így mindig körültekintően kell választanunk. Én arra szoktam mindenkit buzdítani, hogy nézzenek meg minél több helyet és hallgassanak a szívükre, és nagyon fontosak az első benyomások is.

Mondok néhány tippet:

Ne csak a külsőségek alapján hozzunk döntést, például hogy tetszik-e a függöny színe vagy Dunát lehet-e rekeszteni a játékokkal. Kérdezzünk konkrét napirendről, tervezett fejlesztésekről és menetükről, a dolgozók szakképzettségéről, hallgassuk meg, hogy a pedagógus hogyan beszél a gyerekekhez stb… Gondoljuk át, hogy kielégítő és megnyugató-e az, amit látunk és hallunk, és ne féljünk kérdezni!

 

 2 éves kor felett mindenkinek ajánlom, hogy amennyiben teheti,járassa valamilyen közösségbe gyermekét. Tapasztalataim alapján körülbeblül ez az az életkor, amikor a szülők elkezdik azt érezni, hogy „kevés vagyok, unalmas vagyok” már a gyereknek, mivel nem tudják megfelelően kiszolgálni és lekötni az energiáit és a figyelmét, így a gyerek „rosszalkodni” kezd, a szülő egyre türelmetlenebb és feszültebb emiatt természetesen még lelkiismerefurdalása is van („hát milyen szülő vagyok én?”). Ekkor jön a közösség, még ha csak heti pár alkalommal, délelőttel is. Megmenti kicsit a szülőt, és leköti, új feladatok elé állítja a kisgyermeket. Így a végén – a beszoktatás időszaka után - mindenki boldog.

 A szocializáció során a kisgyermek tapasztalatokat szerez a társas érintkezés alapvető szabályairól, megismeri a valahová tartozás pozitív érzését, és szépen lassan elhelyezi magát, mint önálló embert a világban. A közösségbe kerülés az első elválálás az anyától, a családtól nem mindig zökkenőmentes, de hiszem, hogy egy bíztató mosoly, egy simogatás, egy jó szó nemcsak a kicsiket, de a szüleiket is átvezeti az első hetek nehézségein.

 

 

                               

 

 

 

 - Milyen programokkal várjátok a kicsiket, hogyan telik egy nap a Bóbita Várban?Miért érdemes a Bóbita várat választani a kicsik számára ? 

 

 A Bóbita-Várban alapfeltétel volt a kollágák kiválasztásakor, hogy szakirányú főiskolai végzettséggel rendelkezzenek – nem, nem elég a családi napközi képzés,mi nem elégszünk meg a családi napközi tanfolyammal.

 Miért? Azt gondolom, ahhoz, hogy hosszú távon sikeresek lehessünk, elsősorban hitelességre és megbízhatóságra van szükség, melyek elnyeréséhez elengedhetetlen a szakmai háttér, a tudás.

Azt gondolom, hogy ha a jövő nemzedékének nevelgetése van a kezünkben akkor nagyon nem mindegy, hogy hogyan fogunk hozzá. Nem mellesleg munkánk végeztével szeretünk nyugodtan aludni…

 

 Gyermekeink biztonságérzetét alátámasztó állandó napirend szerint élünk, mely nagyon hasonló az óvodai napirendhez, reggeli után a délelőtt a különböző készségfejlesztő foglalkozásoké és a szabad játéké a délelőtt, jó idő esetén már reggeli után az udvaron vagyunk. Ezt ebéd követi, majd csendes pihenő. Ébredés után uzsonnázunk és fél hatig még marad idő a különböző egyéni fejlesztésekre és a játékra, hatehetjük, az udvaron töltjük a délutánt is.

 Pedagógusaink minden szeptemberben 1 évre előre tervezik a foglalkozásokat, melyeket előbb havi, majd heti és napi bontásban valósítanak meg. Heti terveinket sok egyéb információval együtt az öltözőnkben kifüggesztett információs táblán követketik nyomon a szülők.

Fő feladatunknak tartjuk a gyermekek érzelmi biztonságának megteremtését, a kölcsönös bizalom kialakítását a családdal, olyan légkört, melyben szorongás mentesen tölthetik napjaikat a gyerekek.

Igyekeztünk olyan légkört kialakítani, melyben mindenki jól érzi magát. Csoportjaink külalakja az évszakokkal változik, hol bimbózó mesekert, hol téli csodaország.

 

 

                   

 

 

 

 Általában 1 éves kortól foglalkozunk gyermekekkel, zömmel 2-5 évesek járnak hozzánk.

Nemcsak a szellemi, de a fizikai táplálékot is nagy gonddal állítjuk össze, naponta kétszer friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, cukormentes gyümölcsteát és tisztított vizet fogyasztunk, ebédre sok főzeléket, zöldséget eszünk valamilyen szárnyashússal. Nem okoz gondot a speciális diétán élő gyermekek ellátása sem.

Heti étlapunkat minden szülő nyomon követheti az öltözőben.

Facebook oldalunkon követhetők a mindennapjaink, rengeteg fotóval, cikkekel és eseménynaptárral várjuk a kedves érdeklődőket.

Létszámunk korlátozott, ezért előfoglalás lehetséges akár hónapokra előre, mely biztosítja a férőhelyet. Tehát ha valaki nem szeretne várólistás lenni, érdemes beiratkozni jóval előre.

 

 - Van- e lehetőség alkalmanként is részt venni a foglalkozásokon ? 

 

 A rendszeresen hozzánk járó gyermekek nyugalma érdekében nem szoktunk alkalmi vagyis nyílt foglalkozásokat tartani, de igyekszünk alkalmazkodni az egyéni igényekhez. Értem ezalatt azt, hogy amennyiben előre megállapodunk a szülőkkel egy követhető koreográfiában (például minden hónapban heti 2 délelőtt), akkkor természetesen lehet jönni alkalmanként.

 

 Vannak azonban olyan szolgáltatásaink, melyeket nem csak a hozzánk járó családok vehetnek igénybe. Ilyen például a hétvégi vagy éjszakai ügyelet. Mindkét esetben előzetes konzultáció alapján a Klubban fogadjuk a gyermeket/gyermekeket, biztosítjuk az ellátásukat és a szakképzett felügyeletet. Olykor hatalmas pizsama partik vannak nálunk, nem egy baráti társaság úgy szervez felnőtt kikapcsolódást, hogy gyermekeiket  leadják nálunk este 6-kor, majd reggel 9-re jönnek értük. Mi ezalatt az idő alatt igazi pizsi bulit rendezünk, imádják a gyerkőcök!

 

  - Mi a célja a klubnak, neked mit jelent ?

 

 Azzal a céllal jöttünk létre, hogy az óvodába, bölcsődébe fel nem vett gyermekek napközbeni ellátásában segíteni tudjunk a szülőknek, valamint hogy a Magyarországon rövidebb, hosszabb ideig élő migráns családok gyermekeit ellássuk. Így gyermekcsoportunk nemzeti összetétele rendkívül színes: a magyar gyermekek mellett angol, amerikai, indiai, francia és sok más ország is képviselteti magát. Napközben a kommunikáció két nyelven folyik, magyarul, és angolul.

 

 A Bóbita-Vár kicsit az én gyermekem. Azt hiszem, ez mindent elárul. Nem mindig könnyű és nem mindig rózsaszín az élet, megküzdünk egymással és egymásért, de elmondhatom, hogy nekem is és a kolléganőimnek is szívügye ez a Klub. Remélem, hogy sok szép tartalmas év áll még előttünk.

 

 

A Bóbita Gyermek Klub elérhetőségei :

DunaPest Rezidenciák

1095 Budapest Lechner Ödön fasor 2/B ( Boráros térnél )

 

Kacsa Lilla - Klubvezető

06-30-322-09-65

web :https://www.bobitavar.hu