Olyan családból jövök, ahol természetes dolog a szolidaritás, a segítségnyújtás - A Modern Nő beszélgetőtársa D. Tóth Kriszta , az Unicef Nagykövete

2014.02.07 21:11

A mai rohanó világban a mindennapi emberi harcok között amit a létfenntartásért  folytatunk,sokszor észre sem vesszük ,hogy a világban hány kisgyermek várja, hogy egy kis figyelmet szenteljünk neki. Az élet számos területén élnek sajnos gyerekek akik küzdenek a mindennapjaikban a megélhetésükért , a jogaikért. Sokan azt gondolják, hogy a gyermekek jogai nem igazán fontosak hiszen még gyermekek, ők nem tudják mi a jó nekik, mi a fontos a számukra. Amikor nap,mint nap arról szólnak a híradások ,hogy gyermekeket érnek sérelmek, kerülnek kilátástalan helyzetbe akkor kötelességünk, hogy kiálljunk és felhívjuk a figyelmet  gyermekek sorsára.

Az Unicef a világ vezető  gyerekekkel foglalkozó  humanitárius  szervezete ,mely a világ  192 országában , így hazánkban is küzd a gyerekek jogaiért. Számos híresség csatlakozott már világszerte a nemes feladathoz  , hogy ismertségük , lehetőségeik szerint felhívják a világ figyelmét a gyermekeket érintő jogokra.Az Unicef Nagyköveti tisztséget többek között  Pierce Brosnan,Claudia Schiffer , Felippe Massa  is betöltötték már.

Nincs ez másképp hazánkban sem, hiszen több közéleti személyiség, művész csatlakozott már az Unicef munkájához ,a Unicef Nagyköveteként ,többek között Kovács Ági, Halász Judit  és  Presser Gábor, akik megbizatása azonban évekkel ezelőtt lejárt. A szervezet azóta keresi a megfelelő magyar nagykövetet.

Az Unicef Magyarországi Bizottsága büszkén jelentett be, 2014.február 5.-én , D.Tóth Kriszta Unicef Nagykövetté való kinevezését. Kriszta már több, mint egy éve aktívan is részt vállal az Unicef munkájában. Ebből az alkalomból beszélgettünk Krisztával.

 

                         

                                                    fotó: google

Mi indított el téged, hogy részt vegyél ebben a fontos munkában?

Olyan családból jövök, ahol természetes dolog a szolidaritás, a segítségnyújtás, az, hogy nem csak elveszünk, hanem adunk is. Ezt a mentalitást hoztam magammal, a gyerekjogok, a gyermekek jóléte pedig mindig is érzékeny és fontos kérdés volt számomra. Tehát, ha úgy tetszik, csak idő kérdése volt, hogy az UNICEF és én egymásra találjunk.

 

Miért fontos neked , hogy részt vegyél  az Unicef munkájában?

Az elmúlt közel másdél évben megismertem ennek a nagy nemzetközi szervezetnek a történetét, hitvallását, szerteágazó munkáját. Részt vettem az adományszervezésben, kommunikációs kampányokban, adománygyűjtő rendezvények lebonyolításában. Gyakorlatilag az UNCEF-fel lélegzem. UNICEF nagykövetnek lenni óriási felelősség. Úgy élek, úgy gondolkodom, és mindent feladatomat úgy végzem, hogy méltó maradjak rá. Fontos, hogy rajtuk keresztül nagyon sok és sokféle gyerekhez eljutok. Azon leszek, hogy hangja legyek azoknak a gyermekeknek, akiket a társadalom nem hall, nem lát.

 

Elindult az Unicef, Ébresztő-óta programja ,melynek te leszel az arca.A program  a gyermekek jogairól ,és az elfogadásról szól. Elmondanád bővebben mi a program lénye?

 

A programnak nemcsak az arca, hanem az egyik trénere is leszek. A képzésünk valóban elkezdődött már, a program maga pedig tavasszal indul. Fontos elmondani, hogy az Ébresztőóra Program a Telenor támogatásának köszönhetően valósul meg. Magyarországi iskolákba megyünk játékos és interaktív órákat tartani gyerekjogokról és felelősségvállalásról. Azt próbáljuk tudatosítani bennük, hogy vannak bizonyos alapvető jogok, amelyek minden gyereket megilletnek. Eszközt, tudást igyekszünk adni a kezükbe, amellyel ezeket a jogokat érvényesíteni tudják. A Rózsadombtól Szabolcsig bejárjuk az országot. Meggyőződésünk, hogy azok a gyerekek, akik tisztában vannak a saját jogaikkal, hamarabb észreveszik és tiszteletben tartják, hogy hol kezdődnek a másik ember jogai, belátják, hogy a jogok felelősséggel és bizonyos kötelességekkel járnak. Enmellett elfogadóbbak, toleránsabbak, empatikusabbak lesznek.

 

Mit üzennél a Modern Nő olvasói számára ?

Azt, hogy álljanak ki magukért, és azokért, akiket igazságtalanság ér. Legyen az felnőtt vagy gyerek.

Téma: Olyan családból jövök, ahol természetes dolog a szolidaritás, a segítségnyújtás - A Modern Nő beszélgetőtársa D. Tóth Kriszta , az Unicef Nagykövete

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása