Mártások

 

    A mártások ismerete már az ókori itáliai konyhaművészetben is elterjedt volt. Mivel a só nagyon nehezen volt beszerezhető és igen drága is volt, ezért az ételek ízesítéséhez különböző mártásokat kínáltak. A reneszánsz korszakban már kiemelkedő szerepet kaptak a mártások az ételek elkészítésében.

    A konyhaművészet által létrehozott finom étkek koronája, a mártások sokasága, melyek teljessé teszik ételeink ízvilágát. Legyen szó akár hideg vagy meleg mártásról, nélkülözhetetlenek a konyhaművészetben. A receptek sokasága lehetővé teszi, hogy mindig kipróbáljunk egy újat, hogy teljessé tegyük sült ételeink, szendvicseink, vagy akár süteményeink élvezetét.

    Az elkészített mártásoknak mindig igazodniuk kell az elkészített étel jellegéhez, harmonizálniuk kell a főétel ízvilágával. Megfelelőnek kell lenni az állagának, legyen csomómentes, valamint ügyeljünk rá, hogy ne myomja el az étel ízét.