Virágba boruló balkonok....

2014.03.13 14:56

Itt a tavasz,varázsold széppé erkélyed ,balkonod.A tavasz közeledtével előtérbe kerülnek a kerti munkák,a kert csinosítása,szépítése.A belvárosban sétálva egyre több erkélyen láthatunk színes virágoktól illatozó balkonokat,vagy virágzó kerti növényekkel teli erkélyt.Ma már könnyedén virágoskertté alakítatjuk környezetünkket,nem kell más hozzá csak egy kis elszántság és ötletek.Szakértőnk Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével megmutatjuk ,hogyan kezdj hozzá a balkonkertészethez.

 

Mindent a balkonkertészet alapjairól

A balkonkertészkedés szóról a legtöbb embernek pár darab, az erkélyre kirakott cserepes virág ugrik be, és természetesen a definíció így is megáll, ám ezt a műfajt összetettebben is lehet művelni. Az szinte mindenkinek egyértelmű, hogy a városi panelek, társasházak erkélyei kiválóan alkalmasak arra, hogy utánozzák, költői túlzással helyettesítsék a nem létező kertet, így megszokott látvány a virág a balkonon. Ugyanakkor, ha kert-illúzióról beszélünk, akkor vehetjük egy kicsit komolyabban is a balkonkertészkedést, túllépve a muskátlin, és a lakásban teleltetett páfrány kihurcolásán.

A balkonon tartható dísz-, és haszonnövények listája hosszú (azért párat említek mindjárt), gondozásuk alapvetéseit pedig könnyen eltanulhatjuk például tapasztaltabb ismerősök tanácsai, vagy netes leírások alapján, ennél sokkal fontosabb, hogy a balkonunkhoz megfelelő fajtákat válasszunk, és a megfelelő eszközökkel szerelkezzünk fel. Sokan abba a hibába esnek, hogy betérnek a svéd lakberendezési áruházba, a gazdaságos hipermarketbe, jobb esetben egy útba eső kertészetbe, és első lelkesedésükben a kosárba teszik azt a növényt, aminek megtetszik a színe, a formája, a mérete. Ebből aztán nem ritkán keserű élmények kerekednek ki, a szerelem tárgya ugyanis hervadásnak indul, túlnő rajtunk, vagy utóbb derül ki, hogy a gondozása igencsak macerás. Így az első lépés mindig egy alapos terepszemle legyen odakint. A legfontosabb tulajdonságok balkonok esetében a szélvédettség, a napos órák száma, és persze a rendelkezésre álló méret. A napos órák száma becsapós, mert könnyű túlbecsülni, ha az ablakon bejutó fényt vesszük alapul, ugyanis amíg a szoba fényárban úszik, lehet, hogy az erkélyen a korlát már rég eltakarja a napsütést. A szélvédettség mértéke fontos az alapvető fizika miatt is, a sérülékeny, vékony, nyurga növények eltörhetnek, károsodhatnak egy szélfolyosós balkonon, ráadásul a folyamatos légmozgás szárítja a levegőt és a növény földjét, nem minden fajta tolerálja ezt jól (a párahiányt azonban némileg lehet korrigálni a növények tömegbe, csoportba állításával, vagy párologtató alátéttálcákkal). Központi kérdés a hely mérete is, és az, hogy mire használjuk a balkont. Ha eddig csak lomtároló volt, akkor a tereprendezés után bőven kipakolhatunk cserepeket, de ha gyakran időzünk itt – kávézunk, olvasgatunk, relaxálunk – akkor ne zsúfoljuk tele a területet, mert a végén kiszorulunk. Érdemes továbbá a kiszemelt növény felnőtt méretét is megtudakolni, ami most még aranyos kis hajtás, az lehet, hogy nyár végére hatalmas növény lesz. A tervezési fázisban tehát a helyes sorrend: terepfelmérés, igényfelmérés, körültekintő fajtaválasztás.

                                          

Mikor az elméleti fázison túljutottunk, jöhet a beszerzés. Ahogy már céloztam rá, egy huszáros vágással lendüljünk túl a muskátlin (bár az is szép), és bátran válasszunk érdekesebb, szokatlanabb növényeket. Kis erkélyeken jól lehet terjeszkedni falra futtatott, vagy leomló futónövényekkel (borostyán, futópetúnia), de vigyázzunk, nehogy konfliktusba kerüljünk miattuk a szomszéddal. Általában jó választásnak számít balkonokra a bunkóliliom, a szalmarózsa, a feketeszem, a futó porcsin, a törpekutyatej, vagy épp a díszgyertya, ezek nem a megszokott kinti növények, izgalmas, színes képet nyújthatnak. Kerüljük azonban a tüskés, szúrós, és a mérgező fajtákat (rengeteg dísznövény tartozik utóbbi csoportba), főleg, ha gyerekek is vannak a közelben. Egy másik érdekes út lehet a balkonveteményes. Ha hiszik, ha nem, erkélyeken szinte az összes kertben nevelt zöldségféle nevelhető, bár a termetesebb típusokat (tök, káposzta, padlizsán) érdemes kerülni, több helyet foglalnak, mint amennyi hasznunk lenne belőlük. Először a fűszernövényekkel érdemes kísérletezni, nem helyigényesek, mégis jó hasznukat vehetjük a konyhában. Szóba jöhet a dekoratív koktélparadicsom, futtathatunk pergolára babot, a csilipaprika is díszes lesz, de fokhagymával, pár fej salátával is próbálkozhatunk, haladók akár krumplit is termeszthetnek viszonylag kis helyen, speciális emeletes elrendezésben. A kerti tartáshoz képest generális különbség, hogy a balkonzöldségek több öntözést kívánnak, mivel földjük térfogata kicsi, vagyis könnyebben kiszáradnak. Azt azonban fontos leszögezni, hogy illúzióink ne legyenek, a balkonveteményessel nem fogunk érdemlegesen spórolni, inkább csak a kertészkedés öröme, és a sajátkezűleg termelt zöldség mindig édesebb íze lesz a jutalmunk.

Akár dísznövényt, akár zöldségeket álmodunk a balkonra, szükségünk lesz pár alapvető felszerelésre. Az edény lehet színes, formázott, vagy hagyományos, ám minél nagyobb, annál könnyebb legyen (átrendezéskor az agyagnál hálásabb a nagy műanyag cserép), a fémet kerüljük (könnyen átforrósodik nyáron), feledékeny hobbikertészeknek pedig a kertészetekben kapható önöntöző ültetőládák a legpraktikusabbak. Kell majd még a kertben használatosnál kompaktabb méretű szerszámkészlet (gereblye, ültetőkanál, kézi kultivátor), ez akár egy jobbféle, gyerekeknek való homokozószett is lehet. Vegyünk locsolókannát, hogy ne söröskorsóval kelljen szaladgálni a fürdő és a balkon között öntözéskor, és jól jöhet egy könnyű védőkesztyű is, elsősorban a koszolódás miatt. A végére hagytam a legfontosabbakat, amin ne spóroljunk. Jó minőségű általános termő-, vagy virágföldet válasszunk, a nagyi kertjéből importált talaj nem jó, mert gyomok lehetnek benne, a balkonkertészet egyik nagy előnye pedig épp az, hogy a szabadföldi gazokkal nem kell számolnunk. Szintén elengedhetetlen a jó növény-alapanyag, dísznövényt lehetőleg kertészetben vásároljunk, vetőmagból pedig a márkásat keressük, ebből lesz jobb eséllyel erős, egészséges, és persze jó ízű háztáji termény.

 

                    

                               Megyeri Szabolcs 

                      kertészmérnök,szaktanácsadó

                            

 

Szaktanácsadónk - Megyeri Szabolcs ,kertészmérnök

Bemutatjuk szakértőnket....

2014.03.13 15:51
Megyeri Szabolcs, kertészmérnök, szaktanácsadó, blogger, valamint természetesen kert-, és növényrajongó. Gyermekkora óta kertésznek készült, ahogy fogalmazott, sosem akart űrhajós, vagy autóversenyző lenni, mindig a növények világa vonzotta, szerencsésnek érzi magát, hogy a szenvedélye egyben a...