Kedvenc fűszereink

 

A fűszerek és növények ismerete és felhasználása már az őskorban is lehetőséget adott az ételek változatosságához. Az őskori ember tapasztalatait összegyűjtve  használta a különböző növényeket fűszerként. A későbbi korokban ezeket az ismereteket felhasználva alakult ki a fűszertermesztés és készítés tudománya. Az ókorban már értékes árucikk volt. Mivel sok esetben messziről szállították ezért nagyon drágák voltak. A felfedezések korában  az új fűszereket a világ mind szélesebb körben ismerte meg. A fűszerkereskedelem évszázadokon át az arábiai kereskedők kezében volt.

Az ételek ízesítése ,a fűszerek használata keveredik a régmúlt hagyományaival és jelen technológiájával.

 

                               

 

 

 

A csodálatos fűszerek

Bazsalikom

2013.07.31 13:08
  Univerzális fűszernövény, felhasználása számos lehetőséget biztosít levesek, saláták, sültek, paradicsomos ételek ízesítéséhez.  

Gyömbér

2013.07.31 13:07
    Pikáns, kissé csípős, nagyon kellemes illatú fűszer. Felhasználható a levesektől, a húsokon át a süteményekig.

Fokgagyma

2013.07.31 13:05
    Az egyik legismertebb, leggyakrabban használt fűszer a fokhagyma. Kitűnő különböző sültek, húsételek, levesek ízesítésére. Ismert antibakteriális, gombaellenes és immunerősítő hatása valamint értágító, vérnyomáscsökkentő gyógyhatása is ismert.

Fahéj

2013.07.31 13:04
    Elsősorban sütemények ízesítésére használjuk, de elengedhetetlen a gyümölcslevesek, befőttek és a téli időszakban szívesen fogyasztott forralt bor ízesítésekor is. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a vércukorszintre valamint emésztést serkentő, étvágyjavító hatású.

Szerecsendió

2013.07.31 13:02
  Erős,kicsit csípős jellegű fűszer.Kíváló ízesítője a sajtból készült ételeknek.

Kakukkfú

2013.07.31 12:59
  Elsősorban a görög,francia,olasz konyha fűszere,de használható különböző saláták,halételek ízesítésére.Kitűnő étvágyjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító hatású  van a szervezetre. 

Fekete bors

2013.07.31 12:58
    Minden konyha alap fűszere a fekete bors. Szinte nincs is olyan ételünk amihez ne használnánk a fekete borsot. Elengedhetetlen ízesítője a sülteknek, leveseknek. A legfinomabb, ha frissen őröljük felhasználáskor.

Kömény

2013.07.31 12:57
  Jellegzetes íze miatt ritkán kombinálják. Főként levesek, káposztából, burgonyából készült ételek,   körözöttek, péksütemények fűszere. Gyógyhatása közismert, enyhíti az emésztési problémákat, szélhajtó hatása miatt fontos alapanyaga a teakeverékeknek.