Konyhai praktikák, érdekességek

 

    Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hol tölti a lakásban a legtöbb időt, akkor nagyon sokan azt a választ adják, hogy a konyhában. Ez rendjén is van hiszen a főzésre sok időt fordítunk, így fontos, hogy ott is jól érezzük magunkat, könnyebbé tegyük munkánkat, az itt eltöltött idő valóban élvezetes legyen.

 

Konyhai praktikák , érdekességek

Higiénia a konyhában

2013.07.20 11:35

 

 

Minden háziasszony ideje nagy részét a konyhában tölti,így fontos, hogy a konyhánkban is mindig ügyeljünk a higiéniára. Nem csak saját magunk higiéniája fontos,hanem a konyhai eszközök fertőtlenítésére és tisztántartására is figyelmet kell fordítanunk a különböző fertőzésveszélyek miatt.

 

 

 

 

                                                          

 

Mielőtt hozzálátunk az ételek elkészítéséhez fontos, hogy mindig kézmosással kezdjünk. Az utcán vagy az üzletekben való érintkezés, a közlekedési eszközök jelentős fertőzésforrást jelentenek mindenki számára.A főzés befejeztével mindig ügyeljünk arra,hogy az elkészített ételt mindig hűtött állapotban tegyük a hűtőbe.Nyáron a nagy melegben célszerű az ételeket lehűteni.A gondosan kitisztitott mosogatóba engedjünk hideg vizet,ha van rá lehetőség jeget is tehetünk a vítzbe,majd tetegyük bele az elkészített ételt,hogy kellő képpen lehűtött legyen.Időnként cseréljük a vizet rajta,hogy ne legyen meleg a hűtő víz.Ha lehült az étel mehet a hűtőbe.IHa lehetőségünk van mindig hűtsük le az ételt, mert könnyen előfordulhat,hogy a nyári melegben az átel mire kihülne meg is romlik.

A mosogatószivacsot és törlőkendőt minden használat után gondosan fertőtlenítsük és mossuk ki, majd szárítsuk meg. Ha már elhasználódott, vegyünk másikat.

Fertőzésforrást jelenthetnek konyhánkban, ha a vágódeszkát nem fertőtlenítjük megfelelően. Ha van rá lehetőségünk, ne használjunk egy vágódeszkát a húsok és zöldségek szeleteléséhez, előkészítéséhez.

A használt edényeket ne tároljuk, hanem a használat után mossuk el, ha szükséges áztassuk be.

A cserépedényeket a használat után mossuk el, semmiképpen ne áztassuk mosószeres vízben, mert az agyagedény azt felszívja.

Ha egy kis figyelmet fordítunk konyhánkra ,minden percét álvezni fogjuk az ott eltöltött időnek