A gyógynövények története

2013.08.27 16:20

                    

 

A gyógynövények ismerete és használata már az ősi időkben is ismert volt. A növények gyógyító erejét  és  hatását megismerve alkalmazták a különböző állapotok javítására,kezelésére. Több ezer gyógynövényt ismertek és alkalmaztak. Az ősemberek a gyűjtögető életmódjuk során ismerkedtek meg a különböző növényekkel, magokkal és termésekkel. Az idők alatt szerzett tapasztalataikat felhasználva figyeltek fel egyes termények gyógyhatásával. A tapasztalataikat egymásnak átadva fejlesztették tudásukat. Az ókorban is külön tudomány foglakozott a gyógyítással,és a gyógynövényekkel. Az első írásos emlék  egy egyiptomi Ebers-féle papirusztekercs, amely Kr.e. 1534-ben készült,és egy múmia lábai közt találták.

Az ókori Hellászban született , Kósz szigetén született Hippokratesz (Kr. e. 460-377), az "orvostudomány atyja" könyvében írta le tapasztalatait a gyógynövények betegségekre kifejtett hatásairól. ebben az időszakban több könyv is készült a gyógynövényekről.

A rómaiak a gyógyhatású készítményeiket a gyógynövények mellet még különböző fűszerek használatával állították elő.

a középkor komoly változásokat hozott a gyógyászat terén,mivel a betegségeket isten büntetésének tartották ,így a betegeket is a társadalom szélére sorolták. A gyógynövényeket elsősorban a szerzetesek és apácák termesztették a szerzetesrendek,kolostorok kertjeiben.Szent Benedek által alapított Bencés rend különös figyelmet fordított a betegek ápolására. A különböző szerzetes rendekben elkezdődött a szerzetesek oktatása a gyógyítás terén,mind szélesebb körben alkalmazták a gyógynövényeket. A középkorban Paracelsius munkásága  kiemelkedő volt.Ő volt az első tudós aki tinktúrát állított elő ezzel kiterjesztve a gyógynövények felhasználását.

A tudományok fejlődése a későbbiek folyamán lehetővé tette az orvostudomány illetve a későbbi gyógyszeripar kialakulását és fejlődését ,ezáltal háttérbe szorítva a népi gyógyítást. Manapság mindinkább szívesen alkalmazzuk újra az ősi gyógymódokat, használunk praktikákat, gyógynövényeket a gyógyítás számos területén.