A kávé története

2013.10.04 11:19

A fekete kávé az egyik legkedveltebb élénkítő hatású ital. Fogyasszuk akár forrón ,akár jegesen mindenképpen élvezetet nyújt a kávé szerelmeseinek. A kávé fogyasztók kedvükre válogathatnak az ínycsiklandó kávé variációk közül.

De vajon honnan származik a kávé, és hogyan indult világhódító útjára ?

A legendák szerint több elképzelés létezik a kávé felfedezésére és elterjedésére. Az egyik legenda szerint a kávé szemek élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel  i.e 300-ban. A pásztor azt vette észtre a jószágain, ha a kávészemekből csemegéztek sokkal élénkebbek lettek. Felfedezését elmondta a közelben élő szerzeteseknek akik a megpörkölték a kávészemeket , majd ízletes , finom italt készítettek belőle. Egy másik elbeszélés szerint egy Rhazes nevű arab orvos / 862-932/ a kávét a ˇ quawa” élénkítő növény gyógyszerként használta. A történelem során többen is gyógyszerként hasznáéták és tesznek róla említést a feljegyzésekben.

 A 15.századbana a jemeni szufi szerzetesek ,akik szívesen éltek élénkítő szerekkel ,így a kávéval is  rendszeresen fogyasztották, lehetővé téve , hogy a kávát minden társadalmi réteg megismerje és használja.A 16. században , már mind többen fogyasztották, így Szíria és Egyiptom lakói is.

Magyarországi használatáról a 17. sz-i legendák tesznek említést, mint fekete leves. A fekete leves ,vagyis a kávé fogyasztása török időkben terjedt el, mint a török étkezések elmaradhatatlan része.

Az első kávéházak az 1550-3s években Isztambulban nyitottak meg, és gyorsan növekedett a számuk. Európa országaiba a 17.sz-ban érkezett el a kávé fogyasztás kultúrája igazán.Az első európai kávéház megnyitása  az italiai Velencéhez köthető 1624-ben.A régi Magyaroszág, és az Oszták –Magyar Monarchia területén számos hagyományos török kávéház volt, a török lakosságbak köszönhetően. Ezeken a helyeken helyben pörkölték a kávét,és forró homokban főzték az illatozó ,friss kávét.

Az 1900-as években hazánkban virágzott a kávéházi élet .A kávéházak fontos társadalmi életnek adtak teret, mivel fontos találkozóhelyei voltak az ifjúságbak, az értelmiségieknek és az irodalmároknak .A  ” nagy kávázak ” aranykorának a 2. világháború történései vetettek végleg véget.

Ennek a szenvedélynek a korok nem szabtak határt és mai is előszeretettel fogyasztjuk a különböző kávékülönlegességeket.