A masszázs története

2014.02.03 12:57

A legrégebbi gyógymódok egyike. Eredetéről pontos feljegyzések nincsenek,de valószínű,hogy az emberi társas kapcsolatok szolgáltattak alapot a masszázs kialakulásának ,mégpedig  egymás érintését felhasználva. Ha a testünkön valahol fájdalmat érzünk,ösztönösen érintjük és nyomást gyakorolunk a fájó testtájunkra. A történelem során az írásjelek megjelenésétől  kb. KR.E.4000 től találhatunk feljegyzéseket a masszázsról,mely technikája folyamatosan fejlődött a történelem során. Az első feljegyzések Indiához köthetőek. India fejlettsége lehetővé tette, a masszázs  elterjedését és fejlődését. Számtalan fürdővel rendelkeztek valamint alkalmaztak számos gyógykezelést melyet szívesen egészítettek ki masszázzsal. Az IE. 1800 években a feljegyzések szerint kialakult az ajurvédikus kezelési mód,mely szerint az egész testet át masszírozták. Az egyiptomi kultúráról fennmaradt írásosos emlékek szerint Egyiptomban is széles körben alkalmaztak különböző masszázs technikát,elsőként alakalmaztak talpon keresztüli gyógyítást. Kínában a masszázst orvospapok végezték ,melyet kombináltak az általuk alkalmazott Tai Chi technikával. A görög történelemben az egészségnek,a sportnak fontos szerepe volt a mindennapokban. Nagy figyelmet fordítottak a testkarbantartásának ,különböző szeanszokat tartottak a test frissen tartásának érdekében,pl: rendszeresen jártak sportolni,fürdőbe és előszeretettel masszíroztattak. A  görög sportolóknak a különböző sportesemények előtt és utána is kötelező volt masszázson részt venni. Hipokratész nemcsak tanulta ,de az Officia Medici című művében a masszázs élettani hatásairól is említést tesz. Elsőként említi ellenjavallatokat is ,mely szerint lázas beteget nem szabad masszírozni. Galeanus ,már pontos utasításokat is említ Tripsis c. művében.  A római Birodalom tündöklése során a már megismert görögök által megszerzett tudást és ismereteket alkalmazzák . Galenus a Római Birodalom legnagyobb orvosa átvette a már ismert tanokat. A római kultúrában a masszázst általában a rabszolgák végezték,naponta kétszer is alkalmazták, reggel és este. Előszeretettel használták a gladiátorok , katonák,reumás betegek kezelésénél . A római Birodalom bukása után a középkor beköszöntével ,mint sok minden a természettudományok alkalmazása is hanyatlásnak indult. A sötét korszakban a gyógyítás és a tudományok felett az egyház uralkodott .A történelem során ezekben az időkben a különböző országokban és kultúrákban  alkalmazott technikáról találhatunk feljegyzéséket, az orvoslás,gyógyítás ,így a masszázs alkalmazásáról is.

A masszázs fejlődésének szempontjából fontos mérföldkőnek számított a XVII.században W.Harvey  munkássága ,mely szerint felfedezte a vérkeringést és ezzel  irányt adva a masszázs irányának ,mégpedig egy irányba esve a vérkeringés irányával.

A későbbiek folyamán az orvostudomány fejlődése teret nyit nyít a masszázs fejlődésének is .Az első modern feljegyzések a svéd vívómester Pehr  Henrik  ( 1776-1839) nevéhez köthető,megteremtve a modern torna és masszázs alapjait. Írásában részletezte a különböző masszázs  fogásokat ,technikákat,hatásait ,de leírta ellenjavallatait is. Az általa alkalmazott technikát,nevezzük svédmasszázsnak. Az általa alkalmazott eljárásnak számos követője volt ,amely így terjedt át Európa számos országába. A XIX. században már tovább fejlődik a masszázs ,és elkezdődik a masszázs oktatása is .Számos új hatását fedezik és ismerik el,így kiterjesztve a gyógyítás számos területén alkalmazva. A XX. században kialakulnak a különböző masszázs fajták,speciális technikák,melyek folyamatosan változnak az egyre több,szélesebb tudás birtokában.

 

 

                   

                                               kép: google