A műkörmök diadala

2013.10.23 18:50

 

A műkörmök viselete már az ókorban is ismert volt.Kleopátra aki nem csak szépségéről,hanem szépségápolásáról is híres volt,már ő is viselt műkörmöt,melyeket porcelánból készítettek és ragasztószerű anyaggal rögzítettek.A Ming dinasztia korában Kínában elsősorban a nemes urak kiváltsága volt a köröm szépítése,melyet rizspapírral és selyemmel borítottak vagy porcelánnal erősítettek meg.

A mai kor körömápolása a a szépségipar fejlődésével terjedt el. A körmök esztétikussá tételéhez,szépítéséhez jelentősen hozzájáruélt az 1920 -as években fejlődésnek ikörömlakkgyártás,melyeket az autólakkokból fejlesztetettek ki.

1932-ben Charles Revlon és testvére Joseph Revlon fejlesztésükkel áttörést értek el ,az álltaluk kifejlesztett átlátszó ,pigmenttartalmú  körömlakkal, mely bővítette a színes lakkok skáláját.

1934-ben egy fogorvos álltal kifejlesztett anyag került a piacra," NU NAILS " néven,mely lehetővé tette mindenki számára az ápolt körmöket.

Az 1950-nes években a " Hollywodi álomgyár " szükségessé tette,hogy a színésznők és művésznők kezei,körmei mindig ápoltak legyenek.A közeli felvételeken látszottak a köröm hibái ,így azok szebbé tételét megkellett oldani.A fogászatokon a fogpótlásokra használt anyagokra alapozva fejlődésnek indult a műkörömipar.A köröm meghosszabbítására sablont használtak,melyre felvitték a gyorsan száradó kétkomponensű masszát.a száradás után csiszolták,reszelték és formázták,majd polírozták.Mível a körmök előkészítésére még nem fordítottak kellő figyelmet,gyakoriak voltak a fertőzések .

1974-ben Dr.Nordstöm kifejlesztette egy új technikát a körömmodellezésben. Az általa kifejlesztett alapanyagot lényegesen vékonyabban lehetett használni,könnyebben lehetett formázni és ellenállóbb volt.

A 80-as években kerültek piacra a műkörömtermékek új dimenziója : a műköröm zselék, melyek speciális UV fényre kötődtek.

Napjainkban a piacon dolgozó cégek törekednek a korszerűbb alapanyagok létrehozásán,melyek az egészségre is ártalmatlanok,védik a körmöket a behatásoktól.A piacon levő termékeke közül a szakemberek mindig megtalálják a számukra megfelelő alapanyagokat a termékek széle palettáján.