A nyári folyadék pótlás fontossága

2013.07.22 18:18

 Igen ,igen  már halottam...Gondoljuk sokan amikor már megint a nyári folyadékpótlás kerül szóba.

Nem lehet eleget beszélni róla és elégszer felhívni rá a figyelmet!A napi munka,rohanás közben hajlamosak vagyunk elfelejteni,hogy mennyi folyadékot fogyasztunk és már csak akkor kapunk észbe ha már különböző tüneteket észlelünk magunkon.

A nyári meleg ,kániulai időjárásban,aszervezetünknek is alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.. Fontos, hogy a szervezetünk is megfelelően hidratált legyen,ezért megfelelően gondoskodnunk kell a folyadék pótlásáról is.

 Folyadék pótlásként természetesen ihatunk különböző folyadékot,a legelőnyösebb az ásványvíz fogyasztása,mert nem tartalmaz szénhidrátot ,viszont ásványi anyag tartalmuk jelentős. Megoldás lehet a folyadéktartalmú ételek pl.levesek ,gyümölcsök ,zöldségek fogyasztása is.A legtöbb nyári gyümölcs víztartalma igen magas elérheti akár a 80-90% is. A főtt tészták és a főtt rizs víztartalma is elérheti a 80-90 %-ot.A különböző joghurtok,fagylaltok és jégkrémek minimum víztartalma 60%,viszont ezen élelmiszerek kalória tartalma is jelentős. Javasolt még a különböző teák,mely a kiszáradás elkerülése végett létfontosságú. A gyermekek és időskorúak esetében nagyobb figyelmet kell fordítani a folyamatos folyadék bevitelre. Figyeljünk a különböző tünetekre : fejfájás,szédülés,gyengeség,fáradság,izomgörcs,extrém esetben hőguta és ájulás.

Hogy ezeket a tüneteket és az esetleges rosszul léteket elkerüljük,igyunk naponta 2-3 liter folyadékot. Sportolók és fizikai munkát végzők ez a mennyiség a duplája is lehet.

                   

                                                             

                                                                     ( kép forrás: google )

                                                                   (