A smink története

2013.10.23 19:23

 Minden Nőnek," kicsinek és nagynak " egyaránt szépsége,megjelenése szempontjából fontos arcának smikelése.Amíg kicsik vagyunk anyutól csenjük el a sminkeléshez fontos eszközöket,kellékeket.Minél nagyobbak leszünk annál jobban változik ízlésünk,kialakul szépérzékünk.

              De valójában mit is jelent a smink ?

A kozmetikai szaknyalv szerint a bőr színezését,festését jelenti,más néven dekorkozmetika,mely az ókorban az első művészeti ágként alakult ki.A bőr szépítése,dekorálása már az emberi fejlődés korai szakaszában is jelen volt.Az egyiptomiaknál már a köröm dekorálása is jelen volt,amit hennával oldottak meg.

A rómaiak is használatak piros és fehét arcfestéket,melyet hintőporból és növényi nedvekből készült paszta alakban használtak.A szemöldök színezésére égetett hangyatojást vagy kormot használtak.A XV.században mindenféle szépségvizeket használtak,különböző festékekkel,balzsamokkat,hintőporokkal fedték el a bőr különböző festékhibáit.A XVII-XVIII. században Franciaország a púderezés fellegvára volt.Rengeteg púdert szórtak az arcra,mellre,nyakra,mely divatnak a Francia forradalom vetett véget.Abban az időben a sminknek vallási,hatalmi szerepe volt,melyet inkább a férfiak alkalmaztak előszeretettel.

A későbbi korokban t a bőr színezése a szépség szolgálatába állt,mely a leghatékonyabb női fegyverré alakult.A smink segítségével kiemelhetjük a bőr,az arc,a szem és a száj előnyös vonásait.Segítségével tompíthatjuk a bőr hibáit,elváltozásait.A megfelelően kiválasztott smink,mely illik egyéniségünkhöz elősegíti,hogy mindig a leghatásosabb legyen megjelenésünk.

 

              

                      

                                 fotó: google