1905.január 21.-én született Christian Dior

2014.01.21 10:50

 Christian Dior divatdiktátor 1905 január 21.-én született Granville-ben,Franciaországban.Neve egybeforr magával a divattal.

                       kép: google

 

Családja mosószerekkel foglalkozott. Édesanya akaratának megfelelően ,diplomatának készül, de tanulmányait diploma nélkül fejezi be.Párizsba költözve galériát nyit és nagy művészek műveit állítja ki, majd a világválság idején megbetegszik és végül felszámolja a galériát.A divat világában sapka vázlatai által kerül, majd hamarosan többek között  Nina Ricci divaházába is eljutnak.1938-ban a svájci a Robert Piquet divatház szerződteti tervezőként. Első sikereit itt éri el.A második világháború alatt rövid katonai szolgálatot követően elöször családjához költözik majd 1941-ben vissza tér Párizsba és a Lucien Lelong -házhoz szerződik.A tervezői sikerk után a "gyapju király " Marcel Boussac segítségével megalapíthatta saját márkáját,mely szinte azonnal siker lett ,Amerikában New Look néven ünnepelték.A háború után a nők már másra vágytak ,eleganciára ,luxusra.Dior ruhái visszaadták a nők nóiességét.Szerepet kapott a derék, a csípő , a dekoltázs,melyet hangsúlyoztak a ruhák felső részének szűk szabásai,a szoknya részen előtérbe került a redőzött ,harang alkú vonás.A ruhák ékesen díszítve mutatták a luxust. Dior nagy hangsúlyt fektet a marketingre,számos termákkel bővíti kínálatát ,mely meghatározza nagysággá válását.

Sikereinek 1957-ben bekövetkezett korai halála vet véget,egy birodalmat hagyva az utókorra, mely ma is fényesen ragyog a divat világában.