82 éve született Elizabeth Taylor a díva

2014.02.27 12:31

1932 február 27.-én Londonban ,született született Elizabeth Taylor, a legendás filmcsillag.Édesapja műkincskereskedő, édesanyja színpadi színésznő volt, aki lánya megszületése után a családnak szentelve életét , felhagyott a színészettel. Elizabeth  egész kicsi korában a balettórákon már ismerkedett a művészettel. A második világháború kitörése után a család komoly döntést hozott,így vissza költöztek az Egyesült Államokba. Los Angelesben leltek új otthonra,mivel édesanyja rokonai itt éltek. Karrierjét sok más hollywoodi sztárhoz hasonlóan gyerekszínészként kezdte.

                         

                                        kép: google

 

 

Elizabeth kilencéves korában kapta első szerződését a Universal filmstúdiótól, de ez a kapcsolt nem volt hosszú életű. Édesanyjának kitartásának köszönhetően hamarosan az  MGM stúdió alkalmazta. Első filmje a Lassie hazatér , már komoly sikert hozott számára. A siker tovább tartott a következő filmjében  ,A Nagy derbi-ben is . Akkora siker lett a film, hogy a stúdió hosszútávú szerződést ajánlott számára. A filmezés mellet a tanulmányaira is nagy figyelmet fordított , így az iskolát sem hanyagolta el ,a szereptanulás közben.

                        

                                                 kép: google

 

 

 

A következő években több filmben is játszott , de karrierje az 1950-es években ívelt igazán magasra. Több nagy sikerű filmben  szerepelt pl : az 1950-ben készült Papa c.filmben, mely akkora siker volt, hogy folytatás is készült belőle a Papa kedvence címmel ,vagy  A macska a forró bádogtetőn.Filmjeiben a kor nagy sztárjaival játszott együtt, többek között Montgomery Clift,Rock Hudson,James Dean. Az 1960 –as években sikert , sikerre halmozott alakításaival, eljátszotta a Modern Kaméliás hölgy , főszerepét, majd következett a nagy sikerű, Kleopatra a Fox filmstúdiónál.

                                   

                                                                   kép: google

 

 

Ez a film nem csak szakmailag volt fontos Taylor számára, hanem anyagilag is biztos bevételt eredményezett. Nem csak a film után járó gázsit volt az övé, hanem 10%-os részesedés is illette a film bevételéből. A forgatást beárnyékolta Elizabeth betegsége, influenzás lett, majd tüdőgyulladást kapott, szállodai szobájában egy rosszullétet követően csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét. Végül sok csúszással  de elkészült a ma már klasszikusnak számító film. A következő években olyan nagysikerű filmekben játszott , mint a Makrancos hölgy, vagy a Nem félünk a farkastól. A nyolcvanas években több televíziós alkotásban is szerepelt. A szakmai sikerek mellett magánélete is bőven szolgáltatott témát a bulvársajtó számára. Szerelmei, házasságai, válásai mindig fenn tartották a média érdeklődését.

 

                                     

                                                               kép: google

 

Összesen nyolc alakalommal ment férjhez, de ebből két alakalommal is Richard Burton-nek mondta ki a boldogító igent. Házasságaiból négy gyermeke született, halálakor tíz unokája és egy dédunokája volt. Idősödő korára számos betegséggel küzdött. Pályafutása alatt többször is jelölték Oscar díjra, melyből két alakalommal el is nyerte a díjat. 1961 –ben  A modern kaméliás hölgy , és 1967 –ben a Nem félünk a farkastól című filmekben nyújtott alakításaiért. Golden Globe díjat négy alkalommal vehetett át. A Bafta díjat 1967-ben vehette át. Egyéb díjai , között a II. Erzsébet királynő 1999-ben lovagi rangra emelte. Színészi hivatása mellett lelkesen adakozott , támogatta az AIDS betegek gyógyítását.2011-ben bekövetkezett halálával egy legenda távozott.