97 éves Gábor Zsazsa ,a magyar származású Hollywood-i díva

2014.02.06 14:58

 Gábor Sári néven születt 1917 február 6.án.Nevét Fedák Sári színőről kapta.A három lánygyermek közül ő a középső,testvérei :Éva és Magda .

 Zsazsa karrierje még Magyarországon kezdődött amikor megnyerte a Miss Hungary szépségversenyt 1936 ban.Még ebben az évben Bécsbe  utazott , ahol felfedezte Richard Tauber a híres tenor,majd felkérte, hogy énekeljen az Éneklő álom című operettben,mely első szerepe volt,.majd 1941 ben testvérei után ő is Amerikába , egyenesen Hollywoodba költözik,ahol hamar rátalál a siker ,színésznőként  dolgozik és több, mnit 60 filmben szerepel.

          

                                 kép: google

 

 

Első filmszerepét a   Lovely to Look at -ben játszotta. Első föszerepét az oscar díjas rendező,  John Houston : Moulin Rouge című filjében játszhatta el.A késöbbi filmjeiben olyan sztárok partnereként dolgozhatott többek között, mint Marlene Dietrich, Charlton Hestone,Ginger Rogers,Dolly Parton.Legnagyobb filmes elismeréseként 1958-ban Golden Globe különdíjat kapott.Utolsó szerepe az 1993 -ban készült Beverly Hiil-dilli-ben játszotta.

Magánéle sorozatos témát szolgáltat az újságoknak ,így rendszerint feltűnik a híradásokban.hol a milliomosokkal házasságai, hol válásai vagy botrányai miatt.Férjei között volt diplomata, oscar díjas színész,üzletember.Összesen kilencszer mondta ki az igent, házassági többnyire nem voltak hosszú életűek.

At első férje Burhan Belge (1937–1941) a török nagykövetség sajtóreferense volt, később író és diplomata  , majd Conrad Hilton  hitvese lett (1942–1947) a Hilton szállodalánc alapítója, tőle született   egyetlen gyermeke ,ennek a házasságnak is vége lett és új férj után nézett  és következett George Sanders (1949–1954)oscar díjas színész, aki később Zsazsa testvérét, Magdát vette feleségül , a férjek sorában  Herbert Hutner (1962–1966) pénzügyi tanácsadó , majd Joshua S. Cosden, Jr. (1966–1967) üzletember volt a következő , a sorban ezek után a következő  Jack Rayan (1975–1976) a Barbie Baba egyik tervezője volt, őt Michael O’Hara (1976–1982) ügyvéd követte ,azután  Felipe de Alba  volt az új férje de ezt a házasságot 1982 érvénytelenítették. a házasság csak egy napig tartott ,majd a végállomást Fréderic Von Anthalt  lett a férjek közül az utolsó akivel 1986-ban házasodott össze.Bár ez a házasság sem viharoktól mentes ez még mai tart.

 

Az utóbbi években a róla szóló hírek már balesetéről, betegségeiről szólnak leginkább.Egészségügyi problémái egy sajnálatos balesettel kezdődtek, melyet utasként szenvedett el 2002 novemberében ,az akkor már 85 éves Zsazsa kómába esett,majd lassan gyógyulni kezdett, de a kórházat csak 2003 januárjában hagyhatta el.Azóta sajnos már ápolásra szorul, férje gondoskodik róla.A díva már nem nem tudott újjra talpra állni.Betegsége során még öngyilkosságot is megkísérelt 2004-ben, de szerencsére időben érkezett a segítség és megmentették az életét.2005-ben súlyos agyvérzést kapott, 2010-ben újabb baleset érte otthonában, tévé nézés közben lesett az ágyról amikor a telefonjáért nyúlt, több csontja is eltört amit műtéti beavatkozást igényelt.Ezek után több ízben is újra korházba szállítják  ahol ápolják.

 

        

                                        kép: google