Advent

2013.12.01 20:08

A karácsonyi készülődés Advent első vasárnapjával kezdetét veszi. Ilyenkor meggyújtjuk az advent koszorún az első gyertyát és karácsonyig minden vasárnap egy újat.

De vajon mit is jelképez az adventi koszorú?

Az első koszorút 1839 –ben készítette el Johann H.Wichmann német evangélikus lelkész,amely egy szekérkerék volt,melyre 23 gyertyát helyezett. Az elhelyezett gyertyák közül mindennap  egyet meggyújtott egészen karácsonyig.

Az idő előre haladtával ez a szokás elterjedt, persze némiképpen átalakulva. Ma már többnyire fenyőágból készítik,amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe változó ,a különböző divatirányzatoknak megfelelően,kivéve a katolikus hitben élőknél,ahol a gyertyák színe lila,kivéve a harmadik vasárnapra eső gyertyát ,mely színe rózsaszín. A gyertyákat minden vasárnap meggyújtják ,mindig eggyel többet .az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya meggyújtásra kerül.

Minden gyertyának jelentősége van, mindnek külön jelentése van. Ezek : a hit,a remény,a szeretet és az öröm .A katolikus hitben a gyertyák szimbolizálnak egy-egy személyt vagy közösséget.

-Ádám és Éva – akinek Isten elsőként ígérte meg a megváltást

-zsidó nép –akiknek megígérte a Messiást

-Keresztelkedő Szent János –aki hirdette Jézus eljövetelét

Szűz Mária – aki megszülte Jézust