Csip-Csup Csodák SzülőAkadémia -Hogyan legyek jó szülő ? A Modern Nő beszélgetőtársa : Fóris Marietta,óvodapedagógus, családkonzulens.

2014.01.28 09:44

 

Olykor minden szülő nehézségekkel találja magát szemben! Kérdések és kétségek gyötörnek, bizonytalanságok szorongások és félelmek között nehéz szülőnek lenni!  Mindannyiunkban ott a kérdés: milyen szülő vagyok?  Hogy könnyebb legyen, gondolkodjunk együtt!

A család működésének dinamikája, egyensúlya kihat gyermekeinkre is, fejlődésük, mentális egészségük múlik rajta!  Az egyéni/pár/családi életciklus változásai olykor felborítják a család homeosztázisát/működésének egyensúlyát, és a család, mint rendszer hibás működése sok nehézséget okoz.  Ezek a nehézségek különböző tünetek formájában jelentkeznek.  A gyermekneveléssel kapcsolatos nehézségekről szervez előadássorozatot Fóris Marietta, óvodapedagógus, családkonzulens.

 

 

                                    

 

 

 -” SzülőAkadémia”  -talán első hallásra furcsán hangzik a kifejezés, hiszen sok szülő azt gondolja, hogy mindent tökéletesen csinál.  Ha mégis hiba csúszik a gépezetbe nem mernek segítséget kérni a szakemberektől.  Hogyan tud a ”SzülőAkadémia ” segítség lenni a gondok megoldásában?

Addig, míg egy szülő úgy gondolja, mindent tökéletesen csinál, és a család, mint rendszer működik, mindenki egy viszonylagos egyensúlyi állapotban tud maradni, sem a külső, sem a belső határok nem merevek,  de nincs is határtalanság, amíg valamiféle magabiztos következetesség és szeretet jellemzi a családot, - nos addig mondhatjuk, minden rendben van. Amikor már felismerhető, hogy „hiba csúszott a gépezetbe”,  gyakorta már tünetről beszélünk, mely a felborult egyensúly következménye. A tünet mindig fontos része a problémának, hiszen általa ismerhető fel, hogy valami nem stimmel. Óvodás korban a különféle szorongásos tünetektől kezdve, a hisztiken,  a regulációs zavarokon (elalvás/átalvás, étkezés, vizelet-székletürítés) át  a komoly és akár ijesztő  pszichoszomatikus tünetekig minden megjelenhet, ami megnehezíti és ördögi körbe fonhatja az egész családot. Elvezethet egészen akár a család felbomlásáig is. Egy család dinamikáját sokféle tényező határoz meg, az egyéni életciklus, a párkapcsolati életciklus és a családi életciklus elválaszthatatlan ötvözete adja a család egyensúlyát, vagy akár mindenezek elakadásai jelentik a problémákat, melyek aztán tünetekben nyilvánulnak meg. Általában a gyermek óvodás korára csúcsosodnak ki azok a nehézségek, melyekkel a család, a pár nehezen, vagy egyáltalán nem tudott megbirkózni. A gyermeknevelés egysége sok családban a hozott minták miatt nem tud megvalósulni, a kiszámíthatatlanság, a határtalanság, a kettős kommunikáció megnehezíti a gyermekek életét, biztonságérzetük meginog, és ez rengeteg feszültség okozója lehet.

Az ötlet onnan jött, hogy látom, sokszor tanácstalanok a fiatal szülők, olykor azt érzem, amikor egy-egy konfliktust látok, hogy a gyermek van felül, a szülő alul, csak, hogy nehogy „rossz legyen a gyermeknek” …Úgy érzem, a szülők akkor hiszik, hogy a gyermekük biztos a szeretetükben, ha minden helyzetben a gyermek diktálja a feltételeket. Ez sajnos a gyermek biztonságérzetét csökkenti, hiszen honnan is tudná egy gyermek, mikor mi a jó neki? Bizonyos döntéshelyzetek olyan kompetenciákat adnak a gyermeknek, amire ő még nincs felkészülve, és ezért rengeteg szorongást generál. Sok szülő a kis felnőttet látja a gyermekben, és esetleg olyan felnőttekre tartozó kérdésekbe is bevonja a gyermeket, ami éretlenségénél fogva súlyos károkat okoz a személyiségfejlődésében.  Rengeteg párkapcsolati konfliktusba is bevonódnak a gyermekek, s miután mindkét szülője fontos a számára, mindkettőt egyformán szereti, ezért a gyermek gyakran lojalitáskonfliktusba keveredik, növesztve egy jókora bűntudatot is eköré. Gyakori és hasonló problémákkal küszködnek a családok, ez adta az ötletet, hogy beszéljünk róla! Talán, ha kibogozzuk az okokat, és megértjük, mi miért történik, mit, hogyan tudunk mi felnőttként kezelni, és hogyan tudunk mintát adni a gyermeknek egy-egy konfliktus kezelésére, ha meglátjuk, nem vagyunk egyedül a problémánkkal, hiszen mások is hasonló érzésekkel bajlódnak, akkor könnyebben túljuthatunk rajta együtt.

- Milyen tematika szerint választja ki az egyes előadások témáját ?  Milyen gyakorisággal tervezik az összejöveteleket megrendezni ?

Kérjük az érdeklődőket, írjanak témajavaslatokat, írják meg, mi foglalkoztatja őket, miről beszélgetnének velünk szívesen – ez adja a témát, illetve a javasolt témák köré építjük a különböző életciklusok fejlődését, elakadásait, és lehetséges megoldásokat rakunk össze, ki-ki saját „térképe” szerint. Nem feledkezhetünk meg a családi hiedelemrendszerekről, szkriptekről, illetve a hetedíziglen beépült transzgenerációs hatásokról sem! Beszélünk arról, hogyan írhatóak át egyes családi forgatókönyvek, illetve, ki, hol, hogyan kaphat egyéni segítséget, akár egyéni terápiában, akár a családterápia segítségével. Fontos, hogy minden résztvevő érezze, nincs egyedül, bár a problémája a sajátja, de nem szégyellnivaló, és találhatunk rá megoldást – együtt könnyebb elven.

A találkozókat heti, kéthetenkénti formában, alkalmanként 2-2 órában tervezzük. Első találkozás 2014. február 20. 18-00-20.00.   Csip-Csup Csodák Magánóvoda 1141 Budapest Vezér út 84.

                                             

 

 

 

 

- Az első találkozáson milyen témával várják az érdeklődőket?

Az első találkozás alkalmával áttekintjük a különböző életciklusokat, a család mentális állapotának tükrébe tesszük a gyermeknevelési kérdéseket.

 -Hol és hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők ?

Egyszerre 20-25 fő befogadására van mód, jöhetnek a szülők egyénileg, de jöhetnek párban is, a párok némi kedvezményben részesülnek, illetve 5 alkalmas bérlettel még kedvezőbb a csoporthoz csatlakozás. Természetesen minden találkozás zárt csoportot jelent, illetve megegyezünk abban az etikai feltételben, hogy ami a másik emberről, családról a csoportban tudomásunkra jutott, azt nem adjuk át csoporton kívüli személynek – csoport titkot képeznek az átéltek, és megbeszéltek.

Jelentkezni E-mailben lehet, illetve a tanfolyami díj átutalása után kapott visszaigazoló E-mail jogosít fel a belépésre.

 (csipcsupovi@gmail.com  Fóris Marietta) A témajavaslatot is erre a címre várjuk!

 

 

                         Fóris Marietta

             óvodapedagógus,családkonzulens

                        06-30-332-80-42