Február 10. A házasság világnapja

2014.02.10 13:10

Minden kislány amikor  álmodozik , elképzeli magát menyasszonyként. Sokszor  álmodozunk , milyen menyasszonyi ruhában fogunk majd pompázni a legszebb napon ,amikor az oltár előtt állunk és kimondjuk a szavakat: holtomiglan-holtodiglan, betegségben-egészségben,gazdagságban-szegénységben. De valójában miről is szól a házasság, és hogyan tudjuk ezeket az ígéreteket betartani? A házasság két ember legszorosabb köteléke , mely közös szövetséget alkot a mindennapokban,közösen élvezve a jó dolgokat ,és közösen viselve a rossz dolgok következményeit. A házasság sokszor nehéz feladat elé állítja a párokat , melyeket csak akkor tudják közösen megoldani , ha összedolgoznak  nap,mint nap. Sok család életében az első komoly nehézséget a család bővülése okozhatja ha nem figyelnek kellőképpen a társunkra. Hirtelen egy új helyzet alakul ki, ami ketten állapotból belecsöppennek a mi állapotba , a család állapotába. Az addig dolgozó feleségből anya lesz, új feladatokkal, új élményekkel gazdagodva minden nap. Amíg a férj reggel elmegy otthonról dolgozni , a feleség ,az anya otthon marad. Ilyenkor a nők hajlamosak depresszióba esni ,félnek az új helyzettől ,hogyan sikerül megbirkózni a kisgyermek érkezésével. A férjek szempontjából  is újdonság ez a változás, hiszen eddig csak ők voltak fontosak és most osztozni kell a feleségen , a szerelmen a megszületett kisbabával. Óhatatlanul érezhetik magukat már kevésbé fontosnak. Aztán telnek az évek , mindig új feladat elé állítva a párokat óvoda , iskola , hétköznapok stb.

Nagyanyáink korában a házasság egy életre szólt .A társadalmi erőviszonyoknak köszönhetően,a mai világban sokszor elképedve tapasztalhatjuk, hogy maga a házasság nem olyan fontos a fiatalok körében .Bátrabban vállalnak gyereket sokszor meggondolatlanul,nem felkészülve a gyerekgondozással kapcsolatban. Nem ijednek meg tőle,ha egyedülálló anyaként nevelik a gyerekeket. A szingli korszak beköszöntével egyenesen házasság ellenes világba cseppentünk, melyben mindenki éli a saját életét.

 A különböző társadalmaknak a házasság fogalma nem mindig ugyanazt jelenti. Az európai és amerikai kultúrában az házasság monogám életforma vagyis egy férj és egy feleség . A mormon és az iszlám kultúrában elfogadott a többnejűség, vagyis egy férj több feleség elve. Ezeket az életközösségeket a társadalmak különbözőképpen ítélik meg.

 A házasság létrejöttéhez nem elég két ember feltétlen szerelme ,bizonyos szabályoknak meg kell felelni, hogy a házasság létre jöhessen. Egyes országokban már engedik egyneműek házasságát,  de vannak a házasságot tiltó rendelkezések is  pl:  a rokonok ,testvérek közötti  házasság, be nem töltött 16.-élet év, de számos ,előírás rendelkezik a házasság feltételeiről.

Bármilyen világot is élünk de két ember összetartozása szempontjából a házasság  két ember hovatartozását jelenti .Az együtt vagyunk , együtt megyünk az úton, mindig , minden körülmények között .Az egymás feltétel nélküli elfogadásának, támogatásának ,szövetségének jelképe,utat mutatva gyermekeinknek a jövőben.

 

 

              

                                               kép: google