Hogyan készíts szaloncukrot házilag ?

2013.12.13 10:45

 

    A karácsonyi asztal elengedhetetlen édessége a magyar hagyománynak számító szaloncukor.Számtalan ízben kapható a boltokban, de a házilag készített szaloncukor semmihez sem hasonlítható.Válogass a receptek közül és engedd szabadjára fantáziád.

 

 

                                  

                                                                                                           fotó: google

 

 Íme ajánlatunk, hogyan készíts otthon szaloncukrot egyszerűen :

 

Rumos-diós szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum

Elkészítés:

A cukrot felfőzzük a vízzel,5 percig forraljuk.Amíg forr addig elkeverjük a tejport és a kakaót,majd hozzáadjuk a cukros vízhez és habverővel jól eldolgozzuk, majd1-2 perc után levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a diót és a rumot.Végül hozzáadjuk a vajat és közben folyamatosan keverjük.Ha kellően sűrű, beleöntjük egy kivajazott tesibe vagy egy peremes tálcába,egy éjszakát hagyjuk dermedni.Másnap késsel felvágjuk,megmárthatjuk még csokoládéban,rövid ideig pihentetjük amig a csoki megdermed rajta, majd színes papírba csomagoljuk.

 

Gesztenyés szaloncukor

A kívánt mennyiségtől függően olvassz ki mélyhűtött gesztenyepűrét.Ha ki olvadt tedd egy tálba törd át villával, ízesítsd rum aromával és ízlés szerint cukorral.Tedd egy deszkára formázz belőle kis rudakat. A csokoládét olvaszd fel vízgőz felett, mártsd bele a rudakat.Rakd hűtőbe,hogy kellőképp megdermedjen rajta a csoki.Ha kész már csomagolhatod is.

 

Házi marcipános szaloncukor 

20 dkg darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Ezután evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, annyit, hogy gyúrható masszát kapjunk belőle. Óvatosan kell adagolni a vizet, hogy kemény masszát kapjunk, könnyű túlhigítani. Ha túl folyósra sikerült, akkor darált keksszel vagy darált dióval is visszasűríthetjük. Ha kész a marcipán masszája, akkor kis golyókat  vagy rudakat formázunk belőle, majd szaloncukor méretű darabokra vágjuk.Ezután gáz felett megolvasztjuk a csokoládét, és egyenként belemártjuk a marcipángolyókat.A marcipánt egyébként tovább is lehet ízesíteni, ha akarjuk, tehetünk bele egy kis fahéjat és gyömbért, vagy akár lime levével és kókuszreszelékkel is elkeverhetjük, mielőtt bevonjuk a csokoládéval.