Majonéz

2013.07.20 11:15

 

 

A konyhaművészet talán egyik legismertebb hidegmártása a majonéz, amely számtalán mártás alapjaként is szolgál.

Hozzávalók:

                        6 db tojássárgája

                        1 liter étolaj

                        1 teáskanál mustár

    Egy keverőtálba teszem a szétválasztott tojássárgáját, majd a mustárt. Jól elkeverem, és fokozatosan elkezdem hozzáadagolni az olajat, mégpedig úgy, hogy lassan csepegtetem. Abban az esetben, ha egyszerre túl sok olajat adagolunk, akkor a majonéz összefut. Ekkor sincs tragédia, mert új alapot készítünk egy tojássárgájából az előzőek szerint. Ebben az esetben, ha már összeállt az alap, akkor az összefutott majonézt adagoljuk lassan, majd tovább az étolajat.

    Addig adjuk hozzá amíg elég tömény állagú nem lesz. Az elkészített majonéz kíváló alapja különböző mártásoknak.