Miről árulkodnak körmeink?

2013.10.23 18:58

Már az ókorban is fontos szerepet szántak a köröm vizsgálatának a különböző  betegségek meghatározásában .Megfigyelték a köröm alakjának,színének változásait ,hogy milyen betegségek kapcsán ,milyen változásokat mutattak.

Sokan nem is gondolják,hogy körmeink elváltozásai miről is árulkodnak. Vegyünk sorra néhány ártatlan látszó jelet,hogy szervezetünk mire hívja fel a figyelmünket! Íme néhány elváltozás mely megfigyelhető a körmökön :

Első lépésként vizsgáld meg a köröm színét. Az egészséges köröm színe rózsaszín,barázda mentes. Ha ettől eltérőnek látod a körmöd, akkor a jelek  különböző betegségre utalhatnak. A köröm fehér színe vérszegénységre , vas hiányra utalhat. A  rossz vérkeringés lila árnyalattal látja el a körmöt,de akkor is lilának ,kékesnek  látjuk a körmünket ha a téli hidegben fázunk. A köröm elszíneződését még okozhatja a nikotin, ha saját magadnak fested a hajad akkor még a hajfesték is okozhatja az elszíneződést.

A színbeli elváltozások mellett a köröm formájának,alakjának elváltozásainak is különböző okai lehetnek.

A kanál köröm az egyik legismertebb elváltozás a körmökön. A köröm szélei felfelé irányulnak,elvékonyodnak,törékennyé vállnak. A kanál köröm okai lehetnek: vérszegénység,szívkoszorúér-betegség,ekcéma vagy daganatos megbetegedés. Kezelését bízd szakemberre , az elváltozás műkörömépítéssel korrigálható, esztétikussá alakítható.

 

                           

A különböző vegyi anyagok ,vegyszerek is okozói lehetnek a köröm elváltozásnak, mely esetben a körömlemez felrostozódik ,ketté válik. A legegyszerűbb védekezés ellene ha vegyszerek használata során mindig gumikesztyűt használsz,de okozhatja még a körömlakk használata vagy vashiány is.

A körömlemez elvékonyodása,töredezése vitaminhiányra utal,mely pótlására számtalan megoldás létezik .Pótolhatod  étrend kiegészítő tabletták,vitaminok  akár friss zöldség ,gyümölcs fogyasztásával is.

                               

A legismertebb elváltozás a népbetegségnek számító körömgomba, mely megtalálható a láb és a kéz körmein egyaránt,okai különböző eredetűek lehetnek. Okozhatja cukorbetegség,a köröm sérülése vagy bevérzése ,de helytelenül nem szakszerűen elkészített műköröm is egyaránat.

                                  

A köröm megvastagszik,elszíneződik,fénytelenné válik. Kezelése házilag is megoldható ,de makacs fertőzés esetén mindenképpen tanácsos szakemberrel való konzultáció.

Az itt felsorolt tünetek csak tájékoztató jellegűek, ha bármilyen  ,elváltozást észlelsz körmeiden és bizonytalan vagy ,hogy milyen betegségre utalnak ,fordulj szakemberhez,hogy kezeid valóban elbűvölőek legyenek.

                                 


(képek: google )